Érdemes tudnivalók a házi nyúlról

Mielőtt beszereznénk egy Nyuszit…

A vásárlás előtt érdemes átgondolni, valóban megfelelő háziállat-e számunkra a nyúl. A nyulak átlagos élettartama 7-8 év, de megfelelő körülmények között akár 10 évig is élhetnek, ami hosszú távú elköteleződést igényel a tulajdonos részéről. Akárcsak kutyák és macskák esetében, a nyulak személyisége is különböző lehet, így előfordulhat, hogy nyulunk nem szívesen van ölben, kevésbé értékeli a simogatást, és inkább a nyugalmat kedveli. Kellő időt és türelmet fordítva a gondozásukra azonban kezes házikedvencekké válhatnak, ha viszont ezt nem tudjuk biztosítani számukra, érdemes több nyúlban gondolkodnunk.Tartásuk és helyigényük Alapvetően a nyulak jól alkalmazkodnak a lakásban tartáshoz, de a szabadban, kertben is tarthatjuk őket. Mindkét esetben szükségük van egy jól zárható ketrecre, melyben helyet kell kapnia egy alomtálcának, etetőnek és itatónak, szénatartónak, optimális esetben búvóhelynek is. Ehhez általában egy 0,5 m x 1 m-es ketrec javasolt, mely különösen kinti tartás esetén fontos, hogy védett legyen ragadozóktól, optimális esetben rovaroktól is. Azonban önmagában egy ekkora ketrec nem elégíti ki kedvencünk mozgásigényét: erősen javasolt naponta több órára szabadon engedni, akár egy kerti kifutóban, akár egy a lakásunkban elkerített területen. Fontos, hogy kedvencünk ne férhessen hozzá számára veszélyes tárgyakhoz, pl. mérgező növényekhez, elektromos kábelekhez, mert előfordulhat, hogy megrágják azokat.A nyulak vizeletürítésüket képesek szabályozni, és általában ugyanarra a helyre ürítenek. Erre a helyre mindkenképpen érdemes jó nedvszívóképességű, lehetőleg természetes anyagból készült almot helyezni. A ketrec többi részére is javasolt lehet valamilyen borítás, mivel a kemény aljzat hosszútávon akár talpfekélyek kialakulásához is vezethet, különösen túlsúlyos állatok esetében. Mivel a bélsárürítés általában folyamatos, napjában többször, nagy mennyiségű formált bogyók formájában, fontos, hogy az alomanyag gyakran és könnyen tisztítható/ cserélhető legyen. Szintén lényeges, hogy nyulunknak ne okozzon megbetegedést, illetve hogy kedvencünk ne fogyassza el azt. Az alomcserén kívül szükséges, hogy a nyúl ketrecében található összes eszközt rendszeresen takarítsuk, ezért célszerű ezekből a tárgyakból is tartós darabokat beszerezni.

Takarmányozás

A természetben a nyulak szinte kizárólag fűféléket és zöld növényi részeket fogyasztanak. Emésztő szervrendszerük és bélcsatornájuk a magas rosttartalomhoz adaptálódott, és a fenti növények alacsony energiatartalma miatt nagy mennyiségeket kell elfogyasztaniuk, hogy fedezhessék szükségleteiket. A fűfélék folyamatos fogyasztásával és rágásával a nyulak biztosítják, hogy megfelelően kopjon fogazatuk, ami rendkívül fontos, hiszen nem csak a metsző, de az örlőfogaik is állandó növésben vannak. Fogságban tartott nyulak esetében is törekednünk kell a természetben megszokottakhoz hasonló tápláláshoz. A friss fűféléket jó minőségű, por és penészmentes szénával helyettesíthetjük, melyhez folyamatos hozzáférést kell biztosítanunk nyulunk számára.Ezen felül kiegészítésképpen kevés jó minőségű, fűféléket tartalmazó, préselt, pelletált nyúltápot is felkínálhatunk. A megfelelő táp azonos formájú és alakú granulátumokból áll, rosttartalma legalább 20%, alacsony fehérje és szénhidráttartalmú. A több féle, színes pelletet tartalmazó tápok nem megfelelőek minőségi hiányosságok miatt, illetve mivel válogatásra alkalmasak. Szintén kerülni kell azokat a tápokat, amelyek magvakat tartalmaznak, mivel a gabonafélék és a hüvelyesek beltartalmi értéküknél fogva alkalmatlanok a nyulak táplálására és emésztési zavarokhoz, felfúvódáshoz vezethetnek. A minőségen kívül a mennyiségre is figyelni kell: ha túl sok tápot kínálunk fel nyulunknak, túlságosan eltelítődik, nem fogyaszt kellő mennyiségű szénát, ami fogászati megbetegedések kialakulásához vezet. A gyümölcsöket célszerű kerülni, magas cukor és savtartalmuk miatt csak ritkán és kis mennyiségben érdemes adagolni.Optimális esetben a nyulak megfelelő napi elesége az alábbi arányokra bonthatóak fel:

•80% széna

•5% száraztáp

•15% zöldeleség

Tavasztól nyárig nyulunk számára legelési lehetőséget is biztosíthatunk, de ezt megelőzően a friss füvet mindig fonnyasztva javasolt felkínálni, majd kis mennyiségekben fokozatosan kell bevezetni a zsenge, magas nedvességtartalmú füveket. Alkalmas lehet még zöldeleségnek a gyermekláncfű, különböző lóherék, pásztortáska, tyúkhúr, útifű, papsajtmályva. Fűszernövények közül adható a menta, oregano, koriander, bazsalikom, petrezselyem. Ügyeljünk rá, hogy csak vegyszerektől és szennyeződésektől mentes területről gyűjtsünk növényeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =