kutya fültisztítás

Hogyan tisztítsam ki a kutyám fülét?

A kutya fülébe szennyeződések és túlzott fülzsír is lerakodhat, valamint sajnos sok kutyus hajlamos a fülgyulladásra és egyéb fülbetegségekre, ezért szükségünk lehet a rendszeres fültisztításra.

Miért kell tisztítani a kutya füleit?

A másik probléma a szennyeződéseken kívül a szőr lehet. Ha egy kutyusnak nagyon sok szőr nő a fülében, akkor gyakrabban kell tisztítani, sőt a fülszőrt is el kell távolítani. A fülszőr eltávolítása fájdalmas is lehet, ha nem megfelelően csináljuk, ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba, inkább keressük fel a kutyakozmetikust.

Általánosságban az is elmondható, hogy a nedvesebb, vizesebb időszak sem tesz jót azoknak a kutyáknak, akik hajlamosak a fülbetegségekre. Ebben az időben, a fül nem tud rendesen kiszáradni és ez könnyen fertőzéshez vezethet.

Milyen gyakran végezzünk fültisztítást?

Az álló fülű kutyáknál sokkal ritkábban kell elvégezni a tisztitást, mint a logó fülű barátaiknál, mivel az álló fül könnyebben szellőzik, ezért könnyebben is tisztul a szennyeződésektől.

A kutya füleit nem szabad naponta vagy nagyon sűrűn tisztítani. Az ajánlott mennyiség 2-3 hetente egyszer.

Hogyan tisztítsuk az eb füleit?

A legtöbb kutya nem nagyon szereti, ha a fülét piszkálják, így sokszor ez nem egy egyszerű művelet. Érdemes ezért néha simogatni, masszírozni a fülét, hogy megszokja ezt az érzést.

A fültisztításhoz kaphatóak fültisztító folyadékok, amelyeket kutyáknak és macskáknak fejlesztettek ki. A fültisztítás előtt mindig mosson kezet, hogy ne kerüljön semmilyen szennyeződés a fül belsejébe a kezünkről.

Először húzzuk hátra a füleit úgy, hogy tökéletes rálátásunk legyen a fülkagylóra.

Csepegtessünk a fültisztítóból a hallójáratba pár cseppet, majd a kezeinkkel finoman masszírozzuk meg a fül tövét, hogy eloszlassuk a benne lévő folyadékot. Miután ezzel kész vagyunk, várjunk 1-2 percet, majd egy vattadarabbal a folyadék miatt a felszínre jövő szennyeződéseket távolítsuk el.