kutya bűzmirigy

Mi a csuda a bűzmirigy?

Minden kutyának és macskának két kicsi zsákocska a végbél két oldalán, amelyet bűzmirigyeknek nevezünk. Ha magunk elé képzeljük az óralapot, nagyjából a négyes és a nyolcas számnál. Ha kutyusunk hagyja, hogy megtapogassuk a hátsó fertályát, még kívülről is érezni a kis borsónyi dudorokat a két oldalán.És hogy mi van a mirigyek mélyén? Nem árulunk zsákbamacskát, egy irtózatosan bűzös, faggyúszerű váladék!

A kutya bűzmirigy váladékának funkciója

Ez a váladék szerencsés esetben magától, székletürítéskor távozik, síkossá téve annak útját.Emellett persze van egy sokkal praktikusabb szerepe. Mégpedig, hogy ez a kutyák „névjegye”. Nem hiába szaglásszák egymás fenekét, egymás székletét a kutyák. A bűzmirigy szaga fontos információkat közöl tulajdonosáról. Szuka vagy kan? Mennyi idős? Mennyire domináns? Vagy akár most tüzel az állat? Úgyhogy ha legközelebb látjuk, hogy kedvencünk éppen egy útszélén otthagyott kutyacsomagot szaglászik, gondoljunk arra, hogy ő éppen újságot tud olvasni lényegében! A mirigyek mindent elárulnak! Számukra ez a szag nem igazán kellemetlen.Emellett sokan állítják, hogy a bűzmirigy kutyáknál veszély esetén egy fegyver is lehet. Merthogy a kutyák előszeretettel eresztik ki a váladékot az állatorvos asztalán az éves oltáskor vagy akár sima vizsgálatkor amikor stresszelnek. Ilyenkor persze a gazda megszégyenülve szabadkozik, pedig nincs miért! Ez egy természetes reakció kedvencünknél. Az orvos egyszerűen csak megtörli az állat fenekét és mehet minden tovább! Egyre gyakoribb állatorvosi rendelőkben, hogy akár kandúr akár nőstény macska bűzmirigy gonddal állnak szemben. Náluk leggyakrabban szintén valamilyen allergia a gond okozója. A tünetek náluk bőr és szőr probléma formájában jelentkezik. Egyébként legtöbbször nekik magától ürül.

Mikor gondoljunk bűzmirigy gondra?

A bűzmirigy a kutyáknál, ha nem ürül ki teljesen, akkor a benne lévő váladék besűrűsödhet. Ilyenkor pedig nem tud rendesen a szűk kivezető csöveken távozni. Ha a mirigy váladék pang, akkor tökéletes mikroklíma teremtődött a különböző baktériumok számára. Így gyulladás léphet fel, amely kezelés hiányában tályoggá alakulhat. Így a felgyülemlett bűzös undormány, a kifakadt bűzmirigy helyén távozik. Ez egy rendkívül fájdalmas állapot, a legjámborabb jószág is képes lenne a gazdijába beleharapni, ha a tomporához közeledik! Tehát mint minden betegség esetében: A megelőzés a legfontosabb!

A bűzmirigy gyulladás jelei:

  • végbéltájék gyakori nyalogatása, rágcsálása
  • erőlködik vagy nyüszög, miközben nagydolgát végzi
  • nem szívesen ül le a fenekére
  • vakarózás, fülvakarás, szőrhullás
  • erős halra emlékeztető szag az egész kutyán
  • a kutya szánkázik

Ha meg már komoly a gond, a gazdinak is feltűnhet, hogy a végbél környéke duzzadt, piros, a kutya fájdalmat jelez rá. Ez ilyenkor ijesztő is lehet, ugyanis hasonlít más kutya végbél betegségek kórképére. Előfordulhat, hogy a váladék magától, vagy tályog esetén kifakadva a kutya fekhelyére, kanapéra, szőnyegre kerül, barnás véres foltot hagyva. Ilyenkor a laikus gazdi elsőre azt hiheti, hogy hasmenésről van szó. De a bűzt megérezve azonnal rá fog jönni, hogy más a baj. Ilyenkor a végbélnyílás körüli bőr csatakos és enyhén szólva szagos. Az állat ilyenkor sokat nyalakodik, zavartan viselkedik.