németjuhász kutya

Rendőr hű társa a Németjuhász

A németjuhász kutya az egyik legnépszerűbb kutyafajta. Intelligens, ezért jó munkakutyát lehet nevelni belőle. Bátorsága páratlan. Meglepően sokoldalú fajtáról van szó. A fogyatékkal élők, a rendőrség, és katonai szolgálat, keresési és mentési feladatainak ellátása. A drogkereső kutyák is általában Németjuhász fajták. A németországi juhászkutya, amely a világ minden részén ismert, a 10 legnépszerűbb kutyafajta közé tartozik, és valószínűleg a világ egyik legelismertebb fajtája.

A Németjuhász története

Köszönettel tartozik többek között Lee Duncan tizedesnek, aki az I. világháború idején Franciaországban egy lebombázott Német repülőtér

kutyaóljában talált anyakutyát a kölykeivel. A háború végén Duncan visszahozta a már csak egyedül lévő kutyát Los Angeles-i szülővárosába. Mivel jó kiképzést kapott, Duncan megpróbálta kamatoztatni a kutya tudását a filmiparban, így lett egy későbbi filmnek sztárja a kutya, más néven: Rin Tin Tin. Rin Tin Tin több tucat filmben jelent meg, és hetente 10 000 rajongói levelet kapott.

A német juhász sok más munkát végzett a filmszerepléseken kívül: vakok vezetése, bűnözők elleni küzdelem, illegális anyagok kiszimatolása, katonaság szolgálatában, beteg emberek látogatása, a törzsállomány megőrzése. Csak néhány a sokoldalú feladatból amit ő elvégzett. Tényleg kiváló kutya volt. Még nemzeti hős érdemérmet is kapott.

A német juhászkutyák a 9/11-es terrorista támadások után a világkereskedelmi központ romjai mentén nyomozó és mentő kutyák voltak, akik túlélőket, mentőmunkásokat kerestek. A német juhászkutya a kutyák legjobb tulajdonságait testesíti meg, de nem mindenki számára.

Olyan embereknek ajánlott akik komolyabban képesek kutyájukkal foglalkozni. Ez egy nagy energiájú kutya, akinek sok tevékenységre és gyakorlásra van szüksége. Anélkül, hogy az unalom és a frusztráció olyan módon adna hangot, ahogyan nem tetszik, mint ugatás és rágás.

A fajtához tartozik területvédő és néha gyanakvó természet is, ami nagyszerű egy őrkutya szempontjából, de nem az a fajta családi kutya, aki a vendégeket szívesen fogadja. Ilyenkor ideális választás lehet egy elválasztó kutyarács, ami kisgyermek, vagy vendég esetleg élelmiszer elöl ha kell elszeparálja a kutyát. Illetve utazáskor ha kocsiban szállítjuk a kutyát, egy kutyarács autóba, amivel leválaszthatunk egy részt az autóban, a kutyák számára.

A Németjuhász viselkedése

De ha egy német juhászkutyát sok különböző helyzetnek teszünk ki, és kölyök korban új embereket és körülményeket ismertetünk meg velük, később sokkal könnyebb dolgunk lesz. Ha Németjuhász kiskutyát szeretnél, tudnod kell, hogy két eltérő viselkedésű fajta közül választhatsz, attól függően, hogy amerikai vagy német tenyésztőtől vásárolsz. Az amerikai tenyésztők gyakran próbálnak kiállítani “bajnokokat”, ezért a kiskutyákon a német juhász megjelenés eltérő az európai német juhászkutyáktól.

A szakértők azt mondják, hogy az amerikai német juhászok nyugodtabbak, mint a német társaik, de az amerikai kutyák elvesztették bizonyos tehetségüket az eredetiekkel szemben, és hajlamosabbak olyan viselkedési problémákra, mint a szeparációs szorongás. A német tenyésztők, megőrzik a fajta eredeti tenyésztési és nevelési szokásait, ezért megfelelnek a fajta hagyományos megjelenésének.

Mielőtt egy német juhászkutyát kezdenek tenyészteni Németországban, számos teszten kell átmennie annak igazolására, hogy megfelel a fizikai és szellemi elvárásoknak. A németországi német juhászkutyák sokkal energikusabbak és önállóbb személyiséggel rendelkeznek.